Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Waterontharder: zin of onzin?

Waterontharders zijn populairder dan ooit. En zoals het gaat met veelbesproken onderwerpen, hoor je zowel positieve als negatieve verhalen. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Geen paniek! Wij helpen je graag op weg en bespreken enkele vooroordelen over waterontharders. Heeft een waterontharder zin of is het onzin? Je ontdekt het hier aan de hand van 6 stellingen!

 

De zin en onzin over waterontharders: 6 stellingen

STELLING 1: waterontharders zijn erg duur

STELLING 2: waterontharders verbruiken veel stroom

STELLING 3: waterontharders moet je vaak aanvullen met zout

STELLING 4: waterontharders hebben geen zin voor kleine gezinnen

STELLING 5: waterontharders vergen veel onderhoud

STELLING 6: een waterontharder magneet ontkalkt net zo goed

CONCLUSIE: een waterontharder; zin of onzin?

Nog vragen over waterontharders? Dan kan je terecht bij een waterverzachter expert. Die helpt je graag verder. Start hier je contactaanvraag.

waterontharder zin of onzin

 

STELLING 1: waterontharders zijn erg duur

Fout, waterontharders zijn veel minder prijzig dan beschreven. De meeste kwalitatieve systemen zijn al verkrijgbaar vanaf € 1.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Je mag rekenen op de volgende richtprijzen:

Type waterontharderGemiddelde prijs (excl. btw en incl. plaatsing)
Elektronische waterverzachter€ 1.600 à 2.000
Mechanische waterverzachter€ 1.000 à 1.400

Wat bepaalt de prijs van een waterontharder? De meest doorslaggevende factoren zijn het type waterontharder, het merk en het verbruik van het toestel. Heb je hier twijfels over? Bespreek ze dan zeker met een waterontharder specialist. Vind hier een expert actief in je buurt

 

Is een waterontharder de investering waard?

Als je meer dan € 1.000 investeert in een systeem, wil je weten wat het je opbrengt. Met zacht water voorkom je kalkaanslag, wat een positieve invloed heeft op de levensduur van je huishoudelijke apparaten, cv-installatie, …

Bovendien gaat ook je energieverbruik omlaag. Een cv-installatie vol kalk produceert minder warmte dan normaal, waardoor je meer moet stoken. Daarnaast hoef je met zo’n ontharder geen kalk meer weg te poetsen, voelt je huid zachter en je haar glanzender, …

 


STELLING 2: waterontharders verbruiken veel stroom

Fout. Bepaalde waterontharders hebben zelfs geen elektriciteit nodig om hard water te verzachten. Wat meer info:

  • Mechanische waterontharder: een mechanisch apparaat werkt zonder stroom, maar regenereert tijdgestuurd. Dat betekent dat je voorraadvat op vaste tijdstippen spoelt; het ideale toestel wanneer je waterverbruik het hele jaar stabiel is. De totale stroomprijs van dit toestel? Nul!
  • Elektronische waterontharder: dit type waterontharder heeft stroom nodig om te regenereren. Dat gebeurt volumegestuurd; dus pas als de harscilinder helemaal verzadigd is met kalk en magnesium. Doordat je dit systeem slim kan instellen, verbruikt een elektrische ontharder jaarlijks 9 à 10 kWh. Een verwaarloosbare hoeveelheid stroom. Een koelkast verbruikt bijvoorbeeld zo’n 220 kWh per jaar…

LET OP: een waterontharder moet in ieder geval goed afgestemd zijn op je waterverbruik. Is dit niet het geval? Dan heeft dit een negatieve invloed op je zout- en/of elektriciteitsverbruik. Laat je systeem altijd afstemmen door een vakspecialist.

 


STELLING 3: je moet heel vaak de zoutvoorraad aanvullen

Onthardings- of regeneratiezout speelt een fundamentele rol in het onthardingsproces. Wanneer je harscilinder verzadigd is, regenereert je installatie met het pekelwater en reinigt zo de harscilinder. Telkens als je toestel regenereert, verbruik je dus zout. Hoe vaak dat gebeurt, hangt af van je waterontharder en je waterverbruik.

Maar verbruikt een installatie nu écht zoveel zout? Reken op een standaard zoutverbruik tussen de 100 à 120 gram per liter hars. Als eigenaar vul je het zoutvat daarom om de 4 à 6 weken aan, afhankelijk van je waterverbruik. Bepaalde systemen hebben een handige app waarbij je meldingen krijgt wanneer het tijd is om het zout aan te vullen. Doe je dit niet? Dan kan je opnieuw kalkaanslag verwachten.

 

Enkele vragen…



  • Hoeveel kost zout?
    Dat is afhankelijk van het type onthardingszout dat je koopt. Zakken zout van 25 kg kosten al snel € 10 à 20 per stuk. Hoeveel zakken je in een jaar precies nodig hebt, hangt af van je waterverbruik. Gemiddeld zijn dat zo’n 4 zakken. Er zijn echter nog veel meer soorten onthardingszout op de markt. Neem gerust een kijkje in de webshop als je interesse hebt.


  • Kan er te veel zout in mijn water zitten?
    In principe niet. Water kan slechts een bepaalde verzadigingsgraad van zout aan. Wanneer het water verzadigd is, lost overig zout niet op totdat de verzadigingsgraad weer afneemt. En zo houdt het systeem zichzelf in stand.


  • Welk soort onthardingszout kies ik het best?
    Er zijn verschillende soorten zout: blokken, tabletten, … Welk type regeneratiezout je uiteindelijk kiest, bepaal je op basis van je waterontharder en de kwaliteit van het zout. Weet je niet zo goed wat je moet kiezen? Je installateur adviseert je graag over de mogelijkheden.

 


STELLING 4: een waterontharder heeft geen zin bij kleine gezinnen

Fout. Of je een waterontharder koopt, bepaal je niet op basis van de grootte van je huishouden. Het belangrijkste is de hardheid van het water in je gemeente. Een overzicht:

WaterhardheidFranse graden (fH)Duitse graden (dH)
Zeer zacht water0 - 7 fH0 - 4 dH
Zacht water7 - 15 fH4 - 8 dH
Middelhard water15 - 30 fH8 - 12 dH
Hard water30 - 45 fH12 - 18 dH
Zeer hard water> 45 fH18 - 30 dH

BELANGRIJK: bij een waterhardheid vanaf 30 fH of 12 dH is een waterontharder aangeraden. Om te bepalen welk soort waterontharder je nodig hebt en wat de inhoud (in l) moet zijn, spelen je huishouden, woonoppervlakte en waterverbruik wel een rol. Een installateur informeert en adviseert je graag. Benieuwd? Kom hier gratis in contact met specialisten actief in je buurt.

 

Enkele vragen…



  • Is zacht water ongezond?

    Calcium en magnesium zijn mineralen die thuishoren in een gezond lichaam. Als we die uit ons water filteren, heeft dit dan geen negatieve gevolgen voor onze gezondheid? Lang werd gedacht dat er een verband was tussen zacht water en hartfalen. Maar wetenschappelijk onderzoek heeft deze stelling van tafel geveegd. Kortom: een evenwichtig en gevarieerd dieet bevat van nature al voldoende calcium en magnesium.


  • Welke capaciteit heb ik nodig voor een gezin van 4 personen?
    Een goede waterontharder is helemaal afgestemd op je waterverbruik en de hardheid van het water. Als het harsvat eenmaal ‘vol’ is, moet je systeem regenereren. Hoe vaker dit gebeurt, hoe sneller je systeem slijt. Daarom kiest een expert soms voor een systeem met een beetje overcapaciteit zodat een optimale doorstroming verzekerd blijft. Ook al verbruik je dan wat meer water. Omdat dit zo situatiegebonden is, schakel je beter meteen een expert in die de vereiste capaciteit voor je berekent.

 


STELLING 5: waterontharders vergen veel onderhoud

Juist. Net zoals alle andere technische installaties in huis moet je een waterontharder laten onderhouden zodat deze goed blijft functioneren. Daarom is een (twee)jaarlijkse technische controle aangeraden. Hoe verloopt zo’n onderhoudsbeurt precies?

zin en onzin waterontharder

 

  1. Waterhardheid meten

    Allereerst gaat een expert na of je toestel goed werkt en nog genoeg zacht water produceert. Met een teststrip achterhaalt hij de hardheid van het water. Is dit nog binnen de grenzen? Dan is er niets mis met je ontharder.

  2. Onderdelen controleren & reinigen

    Een waterontharder bestaat uit verschillende onderdelen zoals de harscilinder, de injectoren, het filter, … Om een kwalitatieve waterontharding te verzekeren, is een degelijke reiniging een absolute vereiste. Is een onderdeel niet langer in topconditie? Dan zal je installateur deze vervangen.

  3. Ontsmetten waterontharder en zoutreservoir reinigen

    Vervolgens desinfecteert je installateur je waterontharder grondig om bacterievorming te vermijden. Dit doet hij met behulp van een aangepast reinigingsmiddel. En zijn er zoutbolletjes aangekoekt? Dan verwijdert hij deze ook zorgvuldig.

  4. Afstellen waterontharder

    Na een vakkundig check en een grondige schoonmaak is je waterontharder weer helemaal klaar om je leidingwater te ontkalken. Hierbij checkt je vakspecialist nog éénmaal de afstelling van je installatie en profiteer je weer van zacht water!

Professional nodig? Dan zit je hier goed! Om een juiste professional te vinden, vul je gewoon het contactformulier in. Ga hier van start.

 


STELLING 6: een waterontharder magneet ontkalkt net zo goed

Fout. Een waterontharder magneet zonder zout ontkalkt je water niet. Wat dit toestel wel doet, is een magnetisch veld creëren waardoor de kalk kristalliseert en niet vasthecht aan je leidingen. De kalkdeeltjes zijn dus nog steeds aanwezig. Ze blijven gewoon in het water rondzweven.

Is dit type waterontharder dan even efficiënt? Nee. Want wil je echt je hard water omzetten naar zacht water? Dan voldoet een magnetische waterontharder niet aan de eisen. Een echt duurzame oplossing? Dat is alleen mogelijk met een mechanische of elektrische waterverzachter met zout. Het enige voordeel van zo’n waterontharder zonder zout? Dat is de kostprijs (vanaf € 30, excl. btw).

 


CONCLUSIE: heeft een waterontharder zin of niet?

Ja, het aanschaffen van een waterverzachter is zeker zinvol. Woon je in een gemeente met hard water ( > 30 fH of 12 dH)? Dan raden we aan om te investeren in een kwalitatieve waterontharder. Zo profiteer je van de onderstaande voordelen:

  • Geen kalkaanslag meer: dit is ongetwijfeld de belangrijkste reden om voor een waterontharder te kiezen. Minder kalk betekent dat je sanitair langer mooi blijft en je veel minder hoeft te poetsen. Ideaal voor wie niet graag wekelijks boent en schrobt.
  • Dalende stookkosten: kalkafzetting is niet alleen aanwezig op zichtbare plekken. Ook binnen in je leidingen zorgt het voor problemen, zowel in je waterleidingen als in die van je verwarmingssysteem. Deze slibben dicht waardoor er veel minder warm water in het systeem zit. Het gevolg? Minder warmteafgifte, waardoor je verwarming onopgemerkt harder moet werken.
  • Langere levensduur van apparatuur: huishoudelijke apparatuur zoals je koffiezetapparaat, je waterkoker of wasmachine lijden sterk onder kalkaanslag. Door de kalkafzet verbruiken ze meer elektriciteit en gaan ze sneller stuk. Met een waterontharder verleng je hun levensduur met zo’n 30%.

… en er zijn nog veel meer voordelen. Zoals het feit dat zacht water je huid en haar minder uitdroogt. Ideaal voor mensen met een gevoelige huid. En misschien legde je al het verband, maar een schone wasmachine heeft veel minder wasmiddel nodig. Waardoor je op termijn ook bespaart op de kosten voor was- en poetsproducten.

 

Schakel een expert in en vind de ideale waterontharder!

Weet je niet welk type waterontharder geschikt is voor jou? Weet dan dat je er niet alleen voor staat. Een specialist plaatst niet alleen je waterontharder, maar helpt je ook bij je zoektocht naar een geschikt systeem. Het begint allemaal met het achterhalen van de waterhardheid in jouw regio. Vervolgens bespreken jullie het waterverbruik, de locatie van de ontharder en je verbruikspatroon. Zo ben jij zeker van een installatie op maat.

Expert nodig? Kom in contact met professionals in je buurt via het formulier:

 

 

Offertes voor een waterontharder ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen